dissabte, 14 de novembre del 2009

Qui és Paco Candel

Francesc Candel va néixer a Casas Altas (País Valencià) a l’any 1925. Quan era molt petit la seva família es va traslladar a Barcelona i van viure a Montjuïc a una zona de barraques.

Es va mantenir durant tota la seva vida a la Zona Franca, molt proper dels temes i les persones de les quals parlava als seus llibres.

Va desenvolupar varies facetes: dibuixant, escriptor, periodista i polític.

Pel que fa a la faceta d’escriptor cal destacar el llibre Els altres catalans publicat l’any 1964. Aquesta obra es considerada com un estudi sociològic sobre com es va anar construint i transformant la població i la societat barcelonina d'aquell moment. Davant de les dades fredes i objectives, Candel va desenvolupar un relat-assaig que aportava una visió més humana de les circumstàncies de la ciutat de llavors. Parlava de la situació d’indefinició que vivien els nouvinguts i de la necessitat d’acollir-los per tal de resoldre els problemes de marginació i desavantatge econòmic i social que aquests vivien. Un relat que, encara avui dia, és vigent.

Com a polític cal destacar la seva actuació com a senador per Barcelona dins de la coalició “Entesa dels Catalans” (1977).

Referència bibliogràfica: Candel, F (2002): Els altres catalans. Barcelona: Edicions 62.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada